Despre Comuna 23 August

Comuna 23 August (în trecut, Tatlageac/Tatlâgeac Mare și Domnița Elena, în turcă Büyük-Tatlıcak) este o comună în județul Constanța, Dobrogea, România, formată din satele 23 August (reședința), Dulcești și Moșneni.

Asezare

Comuna se află în zona central-estică a județului, pe malul Mării Negre (deși niciunul din sate nu este chiar pe malul mării), și pe malul lacului Tatlageac. Este traversată de șoseaua națională DN39, care leagă Constanța de Mangalia și de Balcic. Prin estul comunei trece și calea ferată Constanța-Mangalia, pe care este deservită de halta Pescăruș.

Demografie

Conform recensământului efectuat în 2011, populația comunei 23 August se ridică la 5.483 de locuitori, în creștere față de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 5.279 de locuitori. Majoritatea locuitorilor sunt români (86,34%), cu o minoritate de tătari(7,9%). Pentru 4,83% din populație, apartenența etnică nu este cunoscută. Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (85,94%), cu o minoritate de musulmani (8,3%). Pentru 4,83% din populație, nu este cunoscută apartenența confesională.

Politică și administrație

Comuna 23 August este administrată de un primar și un consiliu local compus din 15 consilieri. Primarul, Mugur-Viorel Mitrana, de la Partidul Național Liberal, a fost ales în . Începând cu alegerile locale din 2016, consiliul local are următoarea componență pe partide politice:

14 Consilieri din partea Partiduli National Liberal

   1 Consilier din partea Uniunii Deocrate a Tatarilor Turco Musulmani din Romania

Istorie

La sfârșitul secolului al XIX-lea, comuna purta numele de Tatlageac sau Tatlâgeac, făcea parte din plasa Mangalia a județului Constanța și era formată din satele Tatlageac-Buiuc și Tatlageac-Cuciuc, cu 568 de locuitori. În comună existau patru geamii (câte două în fiecare sat). Anuarul Socec din 1925 consemnează comuna în aceeași plasă, având 870 de locuitori în satele Mungeapunar de Tatlageac, Tatlageacu Mare, Tatlageacu Mic și Pervalia. În 1931, comuna a căpătat alcătuirea actuală, după ce satul Tatlageacu Mare a luat denumirea de Domnița Elena, satul Tatlageacu Mic a fost rebotezat Dulcești, iar satul Pervelia — Moșneni; comuna însăși a primit numele de Domnița Elena.

După al Doilea Război Mondial, regimul comunist a decis schimbarea numelui comunei și satului de reședință în 23 August. Comuna a trecut la raionul Constanța din regiunea Constanța, apoi după 1960 a trecut în subordinea orașului regional cu statut de regiune Constanța. În 1968, orașul Constanța a devenit municipiu reședință de județ, iar comuna 23 August a devenit comună suburbană a acestuia.

 

Monumente Istorice

Patru obiective din comuna 23 August sunt incluse în lista monumentelor istorice din județul Constanța ca monumente de interes local, toate fiind clasificate ca situri arheologice. Trei dintre ele se află în jurul satului de reședință: o așezare din epoca greco-romană (secolele al III-lea î.e.n.–al IV-lea e.n.) de pe o mică peninsulă de pe malul de sud-vest al lacului Tatlageac; o așezare romană (secolele al II-lea–al IV-lea e.n.) aflată între lacul Tatlageac și mare; și situl din capătul vestic al lacului Tatlageac, cu vestigii ale unor așezări din epoca romană și din Epoca Medievală timpurie, aparținând culturii Dridu (secolele al VIII-lea–al X-lea). Al patrulea obiectiv este villa rustica aflată la 1 km sud-vest de fostul IAS din satul Moșneni.

Personalități născute aici

Sîdîk Ibrahim H. Mîrzî (de cele mai multe ori transcris în limba română sub forma: Sadîc Ibraim) (n. 1909 – d. 1959, Constanța) a fost un lider spiritual al tătarilor, imam, Muftiul comunității musulmane din România. A militat pentru cauza etnicilor tătari crimeeni.

Sîdîk s-a născut în 1909, în familia lui Ibrahim Hağî Mîrzî (1881-1960) și Zebide (1888-1968) din satul Kíșke Tatlîğak de lângă Mangalia.

Între anii 1943 și 1945 ocupă funcția de muftiu de Constanța fiind precedat de Kurt-Amet Mustafa și succedat de Reșit Seit-Veli.

În 1945 este arestat și cercetat în lagăr sub acuzația de a fi călătorit în Crimeea trimis de Gestapo cu misiunea de a determina separarea Crimeei de Uniunea Sovietică, de a fi creat în România nuclee de tătari crimeeni care să defăimeze în cel mai înalt grad statul și armata sovietică, de a fi sprijinit germanii să recruteze tătari crimeeni care au fost trimiși în Germania fiind învinuiți de patriotism sovietic, de a căror existență nu se mai știe nimic.

Sîdîk a murit în anul 1959 în Constanța. Se odihnește în Cimitirul Central Musulman din Constanța.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support